You are currently viewing Честит празник!
Св. Св. Кирил и Методий, икона от ХIХ век, Тревненска художествена школа.

Честит празник!

Днес, 11-ти май, е денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Празник със стародавни корени, подновеното му честване през Възраждането се случва за първи път в нашия град – през 1851 г. по почин на Найден Геров.

За нас тази дата, 11-ти май, има и допълнителна емоционална стойност – защото на нея е основан Клубът на привържениците на Локомотив Пловдив, първи по рода си в България.

Както е известно, денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий символизира духовността и просветата.

Именно през настоящата година и именно за Пловдив той има по-особено обаяние – защото градът ни, първи изобщо сред българските градове, е Европейска столица на културата. Чувствайки се съпричастни с живота на Пловдив и участващи активно в него, локомотивци отбелязваме тази голяма за града чест със специално издание.

Първо по рода си сред футболната литература, то идва да се присъедини към поредица начинания, които бележат домакинството на европейската култура. Например, още в края на миналата година Историческият музей издаде художествен календар под мотото „Пловдив в културната история на България“.

Ако го вземем за аналогия, то Клубът на привържениците на Локомотив подготвя книга, посветена на богатото, разнолико участие на локомотивци в живота на Пловдив – в обществено, културно-просветно или благотворително отношение.

По нея се работи от година насам, като понастоящем тя е в предпечатна фаза. Обемът й се очаква да бъде около 300 страници в голям формат, сред тях и богат илюстративен материал.

Книгата обхваща почти вековен период – започвайки още от културните начинания на основателите на Локомотив Пловдив, спортните клубове Караджа и Атлетик. Например, организиране на лекции върху „релативната теория“ на Айнщайн, каквито през 1924 г. пред пловдивското гражданство води проф. Димитър Табаков от Софийския университет.

Книгата минава през организираните в 30-те години сказки на проф. Ал. Балабанов или Антон Страшимиров, благотворителната дейност на клуба около Втората световна война, различните граждански по дух начинания през 60-те години и връзката с артистичните среди на Пловдив, за да хвърли обширен поглед върху дейността на локомотивци през настоящия век.

Премиерата й се планира за тазгодишната традиционна „Черно-бяла Коледа“, явяваща се 14-та поред. Както е известно, това събитие няма аналог сред общностите на футболни привърженици – представлявайки една от инициативите, с които локомотивци обогатяват живота на Пловдив.

Дотогава обаче има много време – време, през което книгата ще стане реалност.

Връщайки се в днешния ден, Клубът на привържениците на Локомотив иска да честити светлия празник на всички пловдивчани.

Нека благородни помисли огряват сърцата ни – и все повече следваме пътя на просвета, култура, духовност!
И нека все по-добри да са дните за любимия отбор!

Само Локо!