You are currently viewing Дербито и Прозвището

Дербито и Прозвището

Такива бяха свидетелствата на някои от най-авторитетните имена на българската спортна журналистика. За да оценим думите им, особено онези от 60-те години, трябва да подчертаем, че те били изречени насред златното десетилетие на пловдивския футбол. Ето:

  • През 1958 г. Спартак печели Купата, през 1962 г. е вицешампион, а през 1963 г. – шампион
  • През 1962 г. Ботев печели Купата, през 1963 г. е вицешампион, а през 1967 г. – шампион.

За същото време Локомотив е в „Б“ група (1958-61 г.), след това няма призови класирания в елита и само един изгубен финал за Купата през 1960 г.

Но, независимо от всичко това, Локомотив продължава да бъде любимият отбор на пловдивчани!…

В текстовете на цитираните колоси на спортната журналистика прави впечатление и друго. Те споменават за „най-популярен клуб на Пловдив“ или „пловдивски любимци“ мимоходом, като познат на читателите щрих – паралелно на основната тема на своите статии.

А можели свободно, покрай другото да посочат този клуб, не само защото той бил известен, а и заради позицията им на дългогодишни журналисти – хора, които следели спортния живот от много време.

И никой от тях нямал общо с Локомотив, нито с Пловдив.

Наред с тях, многократно повече са думите на по-неизвестни журналисти или такива, оставали неподписани своите публикации. Те всички открояват любовта към Локомотив, символизирана от неговото прозвище.
Многобройни и красноречиви, тези думи служат за финал на настоящия текст.

* * *