You are currently viewing Обзор на срещата при г-н Димитров

Обзор на срещата при г-н Димитров

Здравейте, Локомотивци!

Днес сутринта, 9 декември 2019 г. представители на Фенклуб Локомотив Пловдив бяха приети в Община Пловдив, където подадоха официално и запознаха новоизбрания кмет Здравко Димитров с позицията на фенклуба, публикувана вчера на официалната страница.

Нашата позиция ще бъде отнесена и на вниманието и на министър-председателя Борисов, като автор на предложението за държавна помощ за финансиране на стадиона на един отбор.

От проведения разговор с кмета установихме, че:

– Държавата, в лицето на Община Пловдив, работи приоритетно в полза на единия от големите клубове в града.

– Изразходването на държавни средства, т.е. средства, събрани от данъците на всички пълноправни граждани в България, се извършва по недопустим начин в полза на един клуб, в ущърб на всички останали.

– Предвижда се помощта, отпускана за този привилегирован клуб в Пловдив да превишава многократно тази, отпускана за всички останали взети заедно.

– Предлага се на един отбор да бъде построен стадион, а на друг да се предостави тренировъчна база.

На всички трябва да е ясно, че това просто няма как да се случи. Няма да допуснем разпределение на финансовите ресурси на държавата по неравномерен начин. Подобна политика в областта на спорта неминуемо ще отключи голямо напрежение в непредвидими последици.

Ако държавата е готова да отпусне на единия от големите футболни клубове в града определена сума, очакваме същата по размер сума да бъде отпусната едновременно с това и на Локомотив Пловдив, както е било до момента. (Преди години двата клуба получиха по 1 милион лева, които Локомотив Пловдив използва за изграждане на осветление на стадиона). Противното би представлявало необосновано облагодетелстване на един клуб с държавни ресурси.

Не приемаме опитите на градската управа да ни замаже очите с дребни подаяния ремонти, като същевременно община и държава правят всичко възможно да осигурят на другия клуб многократно повече средства.

Неслучайно самият Георги Самуилов казва, че „решението е изцяло и в полза“ на управлявания от него футболен клуб.

Ние подкрепяме финансирането от държавата на обекти, които са общинска и държавна собственост – все пак това е нейно задължение. Това обаче трябва да става при еднакви условия и без явно фаворизиране на един за сметка на друг. Няма да допуснем това.

Не приемаме опитите на стадион на частен футболен клуб да бъде поставен етикет „обект от градско значение“. Такъв е Стадион „Пловдив“ и ако община и държава искат да инвестират в обект от общ интерес, гарантираме нашата подкрепа.

Срещата с кмета не само не успокои нарастващото напрежение сред привържениците на Локомотив Пловдив, а тъкмо напротив – затвърди впечатлението за различния аршин и липсата на равен старт.

Пловдив има редица инфраструктурни обекти, които са приоритетни. Финансирането им не се определя от това привържениците на кой отбор ги ползват. Няма разумно обяснение защо това трябва да се случва със стадионите и по този начин държавата умишлено и целенасочено да създава предпоставки за обществено напрежение. Няма да допуснем това и ще се възползваме от всички законови форми на протест!

Обединени фенове на Локомотив Пловдив
Фенклуб Локомотив Пловдив