You are currently viewing Право на позиция

Право на позиция

Дотук всичко е наред – екипът на списанието решава на кого да даде трибуна и какво съдържание се вписва в концепцията на всеки отделен брой.

Само че делата показаха друго.
В юнския брой на „Нула32“ има текст, който е отрицание на критериите, заради които бе отхвърлена статията за Локомотив. Негов автор е служител на клуба Ботев и носи заглавие „Никой не може да ни отнеме любовта на хората“.

Грамадно е недоумението, че този текст е публикуван – на фона на мотивите, с които статията за Локомотив бе отхвърлена.

За познавачите на футболната история е ясно, че този текст, освен незнание, показва и обилие от несръчни манипулации спрямо читателя. Само един от примерите: „Четири години преди втората „жълто-черна“ титла, „гладиаторите“ са станали шампиони на страната в единственото в историята на България първенство, в което два клуба от един град са спорили за титлата.“

За повечето, ако не за всички футболни привърженици е ясно, че има много първенства, в които два софийски клуба са спорили за титлата. Може би авторът иска да каже, че никога два клуба от провинциален град не са спорили за титлата?

И това не е вярно – през сезон 1937/38 г. варненските Тича и Владислав водят люта битка помежду си, завършвайки на първите две места в Националната футболна дивизия. Което е елементарен факт – особено за някой, тръгнал да пише за футболна история.

И особено, ако пишещият е привърженик на клуб, който е участвал в това много специално, дебютно първенство на Националната дивизия.

Как е възможно екипът на „Нула32“ да даде място на текст, съдържащ такава азбучна неграмотност относно футболната история?!