You are currently viewing Мач на ветераните: „Локомотив” Пловдив – „Динамо” Москва.

Мач на ветераните: „Локомотив” Пловдив – „Динамо” Москва.

 

Допирните точки в миналото между двата клуба.


Днес от 18 ч. ветераните на „Локомотив” Пловдив ще посрещнат тези на „Динамо” Москва в приятелски мач. Гостуването на клуб от такъв калибър е събитие за футболен Пловдив, още повече и съчетано с възможността да видим отново на терен дългогодишни наши любимци от „Локомотив”. Ето защо, използваме случая да призовем привържениците да дойдат на „Лаута”.

Вземаме повод от днешния мач, за да направим една вълнуваща „екскурзия” във времето. По-точно, искаме да разкажем за историческите връзки между „Локомотив” и „Динамо”. Тези контакти носят особено обаяние, преплитайки фигурите на няколко легендарни личности, както и са скрепени в знаменити събития.

Започваме с 16 септември 1984 г. На този ден 55 000 пловдивчани препълнили Градския стадион, за да засвидетелстват обичта си към Христо Бонев – оттеглящ се от активна състезателна кариера. Този бенефис бил невиждан дотогава: плеяда футболни звезди уважили рекордьора по участия и голове за националния отбор, сред тях включително двама световни шампиони – Волфганг Оверат от ФРГ и капитанът на английския национален отбор от 1966 г., Боби Мур.

Макар и не на терена, заради възрастта си и здравословното състояние, но в Пловдив се откроявало и друго голямо име – Лев Яшин. Значимостта му е такава, че изглежда излишно неговото представяне. И все пак, поне накратко: играе за московския „Динамо” от 1949 г. до 1971 г., състезавайки се само за този клуб. Със „сините” става пет пъти шампион и три пъти носител на Купата.
С националния отбор на СССР е олимпийски шампион (1956 г.), европейски шампион (1960 г.) и европейски вицешампион (1964 г.). През 1963 г. печели Златната топка – единственият и досега вратар с това отличие.

Прозвищата му са „Черния паяк” и „Черната пантера” (заради цвета на екипа, но и заради акробатичните спасявания). Наричан е също „Убиеца на дузпи”, защото през цялата си кариера е спасил около 150 дузпи – рекорд за професионален вратар.

През 1993 г. в негова чест ФИФА учредява наградата „Лев Яшин”, връчвана на най-добрия вратар на Световните първенства. През 2000 г. ФИФА провежда анкета за най-добрите играчи на ХХ век. Лев Яшин намира място в идеалния отбор на столетието, като е обявен за вратар № 1 на ХХ век.

Именно той, легендата на „Динамо” Москва и руския футбол, дал на 16 септември 1984 г. началния удар по топката – уважавайки по такъв начин прощалния мач на Христо Бонев, легенда на „Локомотив” Пловдив и българския футбол.

Ала наред с уважението към Христо Бонев, през 1984 г. Лев Яшин връщал жест. Защото на своя прощален мач, игран на 27 май 1971 г. между сборен отбор на света и СССР, той отправил покана към двама българи. Единият от тях бил Христо Бонев, който дори излязъл като титуляр пред 100-те хиляди зрители в Москва.

Такъв е единият исторически досег между „Локомотив” Пловдив и „Динамо” Москва – събрал две от най-големите футболни легенди на България и Русия.
Ала историята знае и друг контакт между тези два клуба. Той отвежда още по-назад във времето и е не по-малко вълнуващ.

* * *